"Dit moet toch anders kunnen?"

Mijn naam is Djai van Nieuwenhoven, eigenaar en vooral Recruiter en Sourcer voor WE-cruitment en Djai Recruitment. Inmiddels ben ik 14 jaar actief in de recruitmentwereld en heb ik zowel de commerciële als de corporate wereld mogen ontdekken.

De afgelopen 14 jaar heb ik gezien dat er enorm veel geld gemoeid gaat in de W&S wereld. Er worden Hoge fees van soms wel 25-35% van een jaarsalaris aan bureaus betaald en de kosten variëren van 6000 Euro tot 20.000 euro per medewerker die wordt aangenomen.


Wanneer medewerkers jarenlang bij de organisatie werken hoeft dit geen probleem te zijn. De medewerker verdient zich vanzelf terug.


De laatste jaren is het gemiddelde dat een medewerker voor een zelfde organisatie werkt teruggelopen. Momenteel ligt dit gemiddelde op zo'n 2 jaar, waarna de medewerker zich weer verder oriënteert op de arbeidsmarkt."Dit moet toch anders kunnen?"

De hoge fees zijn vooral zo hoog omdat ze gebaseerd zijn op basis van "no cure no pay". Dit principe houdt in dat je pas de wervingsfee betaalt als de door het bureau aangedragen medewerker zijn proeftijd is doorgekomen. Op zich heel logisch en ook eerlijk. Echter schuilt er een groot gevaar. Bureaus besteden enorm veel tijd en geld aan vacatures die ze toch nooit gaan en mogen invullen. De vacature is vervuld door een ander W&S bureau of de organisatie heeft zelf al een kandidaat gevonden. Die is op papier misschien wel iets minder goed, maar waarom zou je 25%-35% wervingsfee betalen, als je deze kandidaat gratis kunt aannemen?


Minder commitment

Uiteraard kijkt een W&S bureau ook naar welke vacature de meeste kans maakt om ingevuld te worden? Heb je dus een lastige vacature neergelegd bij een bureau en je hebt van te voren ook nog goed onderhandeld over die hoge wervingsfee, dan heb je grote kans dat het bureau minder gecommiteerd is om jouw vacature in te vullen. Ze hebben echter meerdere vacatures, die makkelijker in te vullen zijn met wellicht een hogere wervingsfee.Zoeken van kandidaten

Wanneer een bureau op zoek is naar een nieuwe medewerker voor jouw organisatie gaat de meeste tijd zitten in zoeken en het enthousiast krijgen van een kandidaat om op gesprek te gaan bij jouw organisatie. Het bureau probeert zich te vertegenwoordigen als ambassadeur voor jouw organisatie en overtuigt de kandidaat met mooie verhalen over de functie, het bedrijf etc. Ongeveer 15% van alle kandidaten die worden aangeschreven reageert op een bericht van een W&S bureau. Van die 15% reageert 90% negatief en 10% wil wel meer weten. Van de 100 man die dus wordt benaderd, zullen er ongeveer 3 positief reageren en komen telefonisch in contact. Van de drie kandidaten komt zal er uiteindelijk 1 kandidaat komen praten bij het bureau. Vervolgens is het aan het bureau om deze kandidaat zo te preppen, dat hij zichzelf verkoopt bij jouw organisatie en om zijn CV goed te presenteren. Ook wordt er een mooie aanbiedingstekst gemaakt om de kandidaat een goed sausje te geven.
WE-cruitment

Waarom niet de kracht van 2 werelden gebruiken. Recruiters/sourcers zijn immers goed in het zoeken van mensen. Organisaties hebben hier moeite mee om de juiste kandidaten te vinden. Als ze eenmaal een kandidaat kunnen benaderen, weten de meeste organisaties wel hoe ze de kandidaat enthousiast kunnen maken. Ook ligt de responsrate van een organisatie vaak rond de 52-55%.
Hier zit de kracht van WE-cruitment. WE-cruitment zoekt de perfecte kandidaat. De organisatie enthousiasmeert de gevonden kandidaat en zorgt direct voor een perfecte candidate journey.


Meer weten?

we-cruitment@djai.nl

06-34659678
10 keer bekeken0 reacties